Cosplay + cosplay fotózás – és ami mögöttük van

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a cosplayezés. Amikor valaki először találkozik olyannal, aki cosplayben jelenik meg, azt gondolja, hogy farsangi jelmez. Azonban ezek a “jelmezek” sokkal többek annál, mint amennyit egy laikus lát benne. Olyan emberek készítik őket, akiknek megtetszett egy karakter és szeretnék megtudni, hogy milyen a bőrébe bújni. Komoly kutatást végeznek, hogy a legapróbb részletekig megismerjék a külsejét, ruháját, mozgását… Mindent.  (Talán a legnehezebb, amikor valaki egy könyv szereplőjét szeretné megcsinálni. Az ilyen cp komoly kutatómunkát igényel.) Ezek után beszerzik a szükséges anyagokat és nekilátnak a munkának. Igyekeznek a lehető legkarakterhűebben megalkotni a ruhát, a kiegészítőket – fegyver, hangszer, táska, stb. – és a sminket is. Ők a cosplayerek, e modern művészet alkotói. 

A Miraculuos sorozat macskája Leredell cosplay alkotásában.
A Miraculuos sorozat macskája Leredell cosplay alkotásában.

A cosplay fotózás egy meglehetősen összetett ágazat. Ez is művészetnek minősül, hiszen itt is kompozíciókat állítasz össze, ugyanúgy, mint például egy természet fotózásnál.

A cosplayert, aki elkészítette a cosplayt, lehetőleg olyan pózban kell fotózni, ami jellemző az adott karakterre. Milyen irányból szokták ábrázolni? Alulról, felülről, oldalról? Néha nehéz megtalálni a megfelelő szöget, emiatt kicsit időigényes és pepecselő lehet, de az eredmény érdekében érdemes foglalkozni vele. Hiszen a cosplayerek nem csak azért készítetik a cp-t, hogy rendezvényeken, fotózásokon és egyéb alkalmakkor csak úgy viseljék. Amikor felöltik, a legtöbben átszellemülnek az adott személyiséggé. Emiatt fontosak a megszemélyesítetthez hű beállások. 

Akcióra készen! Katica: Nagy Kitty, Macska: Leredell cosplay
Akcióra készen! Katica: Nagy Kitty, Macska: Leredell cosplay

Gyakran kérdezik a fotóstól, hogy az adott póz karakterhű-e? Ha nem ismerem a karaktert, nehéz megállapítani. Ilyenkor jól jön egy harmadik személy, aki ismeri az adott manga/anime/film/játék stb. világát és legfőképpen az adott szereplőt. Néha találkozni olyan cp-sel is, aki nem ismeri a karakterét, szimplán csak megtetszett neki a kinézete, emiatt készítette el.

Ugyanakkor az is fontos, hogy minél több részlet látszódjon magából a cp-ből. Elvégre, főleg, ha valóban szépen és jól lett megcsinálva, akkor fontos, hogy az apróbb részletek is jól látszódjanak. A kidolgozás részletessége, aprólékossága… Minden!

Von Krolock gróf (Vámpírok bálja) tiltakozik az erős fény ellen. (Leredell cosplay)
Von Krolock gróf (Vámpírok bálja) tiltakozik az erős fény ellen. (Leredell cosplay)

Háttér, környezet

Ha találsz olyan hátteret, vagy főleg inkább környezetet, ami illik, kapcsolódik a karakterhez, bajnok vagy! Például ha egy Luffy cp-t egy hajón tudsz fotózni (nem yachton, hanem valami régebbi bárkán), na, az a tuti. Nyilván egy One Piece szereplőt nem erdei környezetben fogsz neki állni fényképezni.

Akadnak ún. original cosplayek. Ezekhez néha kihívás megtalálni a megfelelő környezetet. Ebben az esetben viszont maga a cosplayer segít, hisz ő maga találta ki a karaktert. Ugyanakkor itt sokat számít maga a ruha stílusa. Gondolok itt olyanra, hogy egy japán stílusú karaktert nem  tengerparton fogok fotózni, hanem pl. egy japán kertben.

Egy elrontott környezet, háttér az egész munkát tönkreteheti.

Olyan is előfordulhat, hogy maga a környezet változik. Például, egy Trigun fotózásnál kifejezetten előnyös ha van egy kis oldalszél. Wash-t az animében is gyakran illusztrálják úgy, hogy oldalszélben megy és a ruhája egyik irányba kileng. Enyhe szeles időben szuper képet lehet készíteni ezzel a karakterrel. Azonban, ha a szél hirtelen – mondjuk pont elkattintáskor – megfordul, vagy viharos lesz, akkor annyi a képnek.

Bath Istennő érkezik meg a Csillagkapun keresztül a 2018-as nyári Mondocon rendezvényen (Majoros Tünde)
Bath Istennő érkezik meg a Csillagkapun keresztül a 2018-as nyári Mondocon rendezvényen (Majoros Tünde)

Csoportos fotózás

Minél többen vannak a cosplayerek egy képen, annál nehezebb a fotós dolga, hogy mindenkiről az ideális szögből, nem kitakarva, jól pózolva készítse el a képet.

Az egyéni fotózásnál könnyebb, de a csoportosnál nehéz kiküszöbölni, hogy a képen senki se pislogjon éppen. Főleg, ha egy nem előre tökéletesen beállított, hanem pl. hülyéskedős képet akar elkészíteni a fotós.

Csoportok – 5-6 fő felett – fényképezésénél már előnyösebb, ha több fotós van. Ilyenkor ideális, ha a fotósok nem közvetlenül egymás mellé állva, hanem pár lépésnyire egymástól, hogy az összes cosplayerről más-más szögben is készüljön kép. Erre azért van szükség, mert ami az egyik karakternél előnyös szög, az nem biztos, hogy a másiknál is az lesz. A másik előnye pedig a több fotósnak, hogy több képből lehet kiválogatni az igazit!

Összegzés

A cosplayerek nem azért készítik el a cp-ket, hogy utána a szekrényben nézegessék. Szeretik, ha fotózzák őket. Van, aki kifejezetten fotózásra készít el egy-egy darabot. Számukra elismerés, dicséret a munkájuk és erőfeszítésük iránt, ha egy fotós képet készít a művükről.  

A cosplay egy kifogyhatatlan művészeti ág. Mindig jönnek újabb és újabb mangák/animék/filmek/játékok, amikből ki lehet választani egy-egy karaktert és elkészíteni. Amíg lesznek cosplayerek, addig lesznek cosplay fotósok is, hogy megörökítsék azokat, akik annyira szeretik kedvenc karaktereiket, hogy a bőrükbe bújnak, ezáltal is fenntartva ezt a modern művészeti ágazatot.

Egy különleges cp Cactus cosplaytől: Raistlin, a varázsló. A Weis - Hickman írópáros Dragonlance regény sorozatából lehet ismerős, de feltűnik a Dungeons & Dragons játékban is.
Egy különleges cp Cactus cosplaytől: Raistlin, a varázsló. A Weis – Hickman írópáros Dragonlance regény sorozatából lehet ismerős, de feltűnik a Dungeons & Dragons játékban is.
Köszönjük a cikkben szereplő cosplayeseknek, hogy hozzájárultak, hogy cikkünkben megjelenítsük őket. Ha kíváncsi vagy a munkásságukra, a következő linkeken találhatod meg őket:

Szólj hozzá!

XHTML: A következő HTML tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>