Elkezdtünk egy páran Telegram-ot használni. Hogy miért is?

Telegram logoSzeretsz chatelni? Ha igen, talán némi nosztalgiával tekintenek vissza arra, amikor még MSN-t és társait használtunk. Mennyire más volt akkor minden…! Volt egy konkrét asztali szoftver, amivel elérhetted online a barátaidat, haverokat, érdekesebb arcokat és kényelmesen cseveghettél velük. Persze, mindig is voltak, akiket az ilyesmi nem igazán érdekelt, de annak idején mégis elég sok kellemes percet okozott jópárunknak. (Én személy szerint még most is féltve őrzöm a régi időkben felhalmozott naplófájlokat, egyszer komoly lesz visszaolvasni.)

Volt ez az időszak, aztán jött a Facebook és ezek a dolgok szépen lassan eltűntek. Lehet arról veszekedni, hogy jó dolog-e a Facebook vagy sem, de ilyen vallási vitákba nem akarok belekeveredni. Azt viszont gondoljuk át, mennyire jó az nekünk, hogyha függünk tőle? Nem is oly rég volt az Origón erről egy cikk egy nagyobb FB-leállás kapcsán.  Vannak ellenérzéseim: a Facebook mégis csak egy profitorientált cég, ami főleg a hirdetésekből él és mint ilyen, nem feltétlenül arra van kigyúrva, hogy nekünk optimális élményt nyújtson ilyen dolgokban.

A Facebook-kal kapcsolatban mindig azt éreztem, hogy ez nem egy ideális hely arra, hogy beszélgessek a barátaimmal. Meg lehet oldani, persze, de rengeteg kisebb-nagyobb kényelmetlenséget tudnék mondani, amibe lépten-nyomon bele lehet ütközni – nekem például fáj az, hogy nincs profi, rendesen támogatott asztali program hozzá. (Ugyan ne kelljen már egy Facebook oldalt, mint állandó zavarforrást, folyamatosan nyitva tartanom a böngészőmben csak azért, hogy pár barátommal beszélhessek.) Szerettem volna találni egy alkalmazást, ami mind technikailag, mind etikailag megbízhatónak tűnik. Rengeteg mindent kipróbáltam-kipróbáltunk (Hangouts, Skype, IRC…), de eddig sem volt az igazi. Egy ideje a Telegram nevű szolgáltatást használjuk egy páran; azért írok, hogy ezt bemutassam nektek.

Maga a Telegram ingyenes (és a készítők szánt szándéka megtartani annak), se hirdetések, se semmi ilyesmi nincs benne, viszont csomó minden nyílt forrású belőle. Elég komoly hangsúlyt kapott a személyes adatok védelme is. Időről időre szoktak például magas pénzdíjazású versenyeket csinálni, hogy hátha találnak valakit, aki esetleg fel tudja törni a titkosított beszélgetéseket – eddig nem jött össze, pedig 300 000 dollárt ajánlottak érte 2015. februárban. (Ez mostani árfolyamon valamivel több, mint 80 millió forint – elég jó motiváció, nem?)

Rengeteg oka van annak, hogy miért célszerű ezt a csevegőalkalmazást használni. Mindenféle kütyün jól fut (Windows / Linux / Mac / Android / iOS / Windows Phone / web) és kellemesen gyorsan tudja szinkronizálni a beszélgetéseket az eszközök között. Különösen jól jöhet emellett grafikával, zenével, írással stb. stb. foglalkozó pajtiknak az, hogy lehet rajta keresztül kellőképpen nagy méretű (max. 1.5 Gb-s) fájlokat küldözgetni egymásnak, amik megmaradnak a beszélgetéshez csatolva (eszközök között is!). Emellett akár 200 fős csoportos beszélgetéseket is lehet vele csinálni. (Nem hiszem, hogy ezt túl gyorsan kinőnénk… :D )

Miku sticker pack
Egy gyöngyszem a Miku-s matricák közül :D

Mint megannyi más hasonló progiban, a Telegram-ban is lehet matricákat használni. Mostanában elég jól elszórakozunk velük, úgyhogy gondoltam ejtek erről is egy pár szót: a lényeg annyi, hogy per pillanat talán a http://telegramstickers.altervista.org/ oldalon lehet hozzáférni ezekhez a csomagokhoz a legegyszerűbben. (Amikor ezt írtam, kb. 300 csomag volt elérhető itt.) Lehet találni olyanokat is, mint ez a Miku sticker csomag, de mivel gyakorlatilag bárki csinálhat új sticker-eket, napról napra frissül a kínálat, szóval lehet csemegézni :)

Remélem, meghoztam a kedvet arra, hogy kipróbáld ezt a szolgáltatást. Hogyha kedvet támadt csatlakozni hozzánk, nincs más dolgod, mint hogy letöltsd az alkalmazást; a Telegram.me oldalról a legegyszerűbb elindulni. (Ne lepődj meg, hogy regisztrációnál kéri a telefonszámodat; felhasználja arra, hogy automatikusan megjelenj azoknál, akik tudják a számod. Ugyanez visszafele is működik: ha valaki Telegram-ot használ és szerepel a névjegyzékedben, egyből látni fogod. Szóval ha valaki a barátaid közül már használja az alkalmazást, egy pillanat alatt megtalálhatjátok egymást a Telegramon is.)

Szólj hozzá!

XHTML: A következő HTML tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>