Dorayaki – a japán palacsinta

DorayakiEgy könnyű kis japán receptet mutatok be nektek: a dorayakit. Ez a desszert valahol átmenet a palacsinta és a gofri között, főleg babkrémmel töltik, mi egyenlőre maradtunk a csokinál 3:

Korábban is láttam már animékben/ doramákban ezt a finomságot, de mostanáig nem volt semmi különösebb késztetésem arra hogy kipróbáljam. Egy dolog viszont felkeltette az érdeklődésemet a recepttel kapcsolatban: se a tésztába, se a sütéséhez nem kell olaj!(sőt, kifejezetten olaj nélkül KELL sütni, a teflonos serpenyőt is ajánlott ronggyal kitörölni a sütések között) Tekintve, hogy nekem a palacsintában főleg ez a tényező zavart eddig, gondoltam teszek egy próbát.

image03Nem igényelt különösebb előkészületet, hiszen jóformán minden hozzávaló megvolt otthon:

  • 2 tojás
  • 80 g cukor
  • 1 ek. méz (én akác mézet használtam, kellemesen feldobta :3 )
  • ½ t.k. szódabikarbóna
  • 130 g finomliszt

A képlet egyszerű: az alapanyagokat összekeverjük felsorolási sorrendben(a szódabikarbónát előtte ½ dl vízbe feloldjuk), majd fél órára lefedve pihenni hagyjuk. Ezután cuki korongocskákat sütünk belőle, amikor buborékok jelennek meg a tetején, akkor kell megfordítani őket.

Akinek kedve és ideje is van pepecselni, az rajzolhat is rá :D Én ilyenkor levettem a tűzről a serpenyőt hogy ne legyen annyira forró és kis kanállal -a finomabb részeket fogpiszkálóval – megformáztam. Ezután visszatettem a tűzre és amikor láttam hogy már egy kis színe kezd lenni, ráöntöttem a “hátteret” is.

Rajzolás dorayakira
Dragon Ball próbálkozások

image01Pár éve a magyarok is megpróbáltak piacra dobni egy hasonló palacsintát, több-kevesebb sikerrel.

Segítségül a végére itt egy cuki videó is :3

Szólj hozzá!

XHTML: A következő HTML tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>