
Kedves anime-rajongók! Biztos Ti is találkoztatok már rengeteg animében azzal a jelenettel és japán szokással, mikor a lányok Valentin-nap alkalmából csokoládét és egyéb édességeket készítenek szívük választottjának. Mivel Japánban nem igazán szokás kimondani az érzelmeinket nyíltan a másiknak, ezért a Valentin nap különösen fontos a nők számára, hiszen így anélkül is kimutathatják érzelmeiket, hogy megszólalnának. (Bár mára már a nők Japánban olyan férfiakat is megajándékoznak csokoládéjukkal, akiket nem igazán kedvelnek, mert hát a kötelességtudat igencsak erős a japánokban…) Plusz érdekesség: hogy a csokoládégyárosok még jobban járjanak, kitalálták, hogy március 14. legyen egy úgynevezett „Fehér nap”! Eme jeles alkalommal viszont a férfiaknak kell szívük hölgyének csokit ajándékozni, aminek ebben az esetben fehér csokoládénak kell lennie.
Valentin-nap alkalomból egy igazán finom csokoládé bevonatú bonbonnal készültem nektek, ami nem más, mint a vajkaramella bonbon, amit fehér csoki mázzal is el lehet készíteni. Készítsd el Te is kedvesednek és írd meg nekünk, hogy hogyan sikerült. Boldog Valentin-napot!
Hozzávalók
- 250 ml zsíros (20%) főzőtejszín
- 50g cukor
- 100g vaj (nem margarin, igazi vaj)
- egy csipet só
- Vaníliarúd vagy vaníliás cukor
- Szilikon bonbonforma (ha nincs más, jégkockatartó is megteszi)
Elkészítés
Fontos:
- Ha lehet, igazi vajat használjunk és ne margarint, hiszen szerelmünk a legjobbat érdemli.
- Ha nem rendelkezünk szilikonos bonbonformával, akkor egy szilikonos jégkocka tartó is megteszi. Ám ha ez sem áll rendelkezésünkre fogjunk egy kisebb tepsit, béleljük ki zsírpapírral és ebbe öntsük bele a karamellt. Miután kihűlt, csak formára kell vágnunk.
- A csoki bevonásnál a legjobb, ha igazi bevonó csokit veszünk, amit granulátum formában adnak. Ezt nem mindenhol lehet kapni, ha nem találunk, akkor használjunk a boltokban is kapható, főzéshez használható étcsokoládét. Milkát és társait erre a célra nem ajánlanék.
A tejszínt, cukrot és a sót tegyük egy magas falú lábasba. Ha sikerült vaníliarudat szerezni, vágjuk ketté hosszában és egy kés élével kaparjuk ki a magját, majd adjuk hozzá a cukros tejszínhez. (Magát a fél szárat is hozzá tehetjük, de ezt akkor a főzés végeztével ki kell szednünk.) A vaníliarúd másik felére nem lesz szükségünk. Ha megvagyunk, dobjuk hozzá a vajat. Ezek után jöhet a hosszadalmas főzés, amin nagyjából három folyamatból áll:
- Az első: mikor elolvad a vaj és a cukor és egy egynemű, folyékony szirupot kapunk. Itt nagy lángon kell forralni egészen addig, amíg a szirup el nem kezd futni. Ha látjuk, hogy már fut, vegyük lejjebb a hőfokot mérsékelt lángra.
- Második folyamat: mikor már a szirup elkezd sűrűsödni. Itt vigyázzunk, ugyanis bugyogni fog a szirup – és közel 90-100°C között van, ezért ha kifröccsen a kezünkre, az nem lesz túl kellemes. Ezt fedő használatával és gyakori kavargatással tudjuk elkerülni.
- Ezek után már mérsékelhetjük a hőfokot takarékláng körüli állásra. Lényeg, hogy ne égjen le a szirup, de ki se fusson, csak forrdogáljon magának. Ugyanis most az a feladatunk, hogy karamellizáljuk a tej tejcukor tartalmát. Ez eltarthat 30-40 percig, szóval türelem, és közben 3-4 percenként kavarjuk meg a folyadékot.
Honnan tudjuk, hogy mikor jó?
Első sorban a színéről – mikor már látjuk, hogy elég sűrű a szirup és szép karamellbarna színe van, akkor már valószínűleg kész van. De ha nem vagyunk benne biztosak, csak fogjunk egy bögrét, engedjünk bele JÉGHIDEG vizet és a szirupból csurgassunk bele egy keveset. Ha a szirup gyúrható masszává dermed és nem igazán oldja fel a víz, akkor a vajkaramell kész.
Ha eljutottunk idáig, akkor öntsük a szirupot a formába, jégkockatartóba, vagy ha nagyon nincs más, egy zsírpapírral bélelt tepsire. Várjuk meg, amíg kihűl és tegyük be a hűtőbe – ha minden jól megy, fél óra múlva már fogyasztható állapotban is lesz és csak a csokoládéval való bevonás marad hátra. (Aki forma nélkül csinálja, annak persze fel kell majd vágnia kisebb kockákra a karamellát előtte.)
Csoki bevonás
Ez egy igen egyszerű folyamat, ugyanakkor igen egyszerű elrontani is. Mivel a csoki víz hatására hajlamos a kicsapódásra, csak óvatosan! Első lépésnek egy kicsi és egy még kisebb lábasra lesz szükségünk – a csokit vízgőz fölött kell olvasztani. Gyakoroltabbaknak ajánlom, hogy ha a csoki nem elég híg, egy kevés olaj hozzáadásával fellazíthatjuk azt. Aki viszont először készít ilyet, az inkább ne próbálja meg, hiszen ezzel is tönkre lehet vágni a csokoládét, ha túl sok olajat teszünk hozzá.
Amíg a csoki olvad, készítsünk elő sütőpapírt, amire kiszedhetjük a bonbonjainkat.
Ha a csokink megfelelően megolvadt, egy hústű vagy bármilyen hosszabb eszköz megteszi, amivel meg tudjuk meríteni a bonbonjainkat a csokiban. Ha más nincs, használjunk fogpiszkálót. Ha sikerült a küldetés és a bonbonunkat jól beleforgattuk a csokiba, helyezzük szépen rá a zsírpapírra, tegyük hűvös helyre 10-15 percig és utána leszedve a zsírpapírról máris fogyaszthatjuk (mert azért megkóstolni muszáj!) vagy csomagolhatjuk kedvesünknek.
Szeretettel várjuk a beszámolókat arról, hogy hogy sikerült elkészíteni – reméljük ízleni fog! :)