Mit szólnál egy jóféle Okinawa soba-hoz?

Okinawa soba
Igazán finom darab, nem igaz? :)

Nemrég csatlakozott a klubunkhoz Marci, aki hivatását illetően szakács, cukrász és (micsoda „véletlen”) nemcsak a japán kultúráért, de a gasztronómiáért is rajong. (Nem rossz kombó, mi?) Tőle származik ez a recept, amit remélhetőleg hamarosan tesztelhetünk majd klubszinten is :) Olvasd el, próbáld ki!

Hozzávalók (4 főre)

 • 25 dkg császárszalonna
 • 25 dkg disznó comb
 • 3-4 db shitake gomba
 • ANMAR むし昆布 (szárított sós hínár) – egy kb. 20 cm-es darabra lesz szükség
 • 10 dkg katsubushi (szárított bonító pehely)
 • しょうゆ (shoyu szósz)
 • 0.5 kg soba tészta (helyettesíthető spagetti tésztával)
 • 4 tojás
 • szójaszósz
 • cukor, só

A leves elkészítése

 1. Először is: készíts egy sertés alaplevet. Ehhez szeleteld fel nagyobb szeletekre a szalonnát és a combot, majd tedd fel őket főni annyi vízbe, amennyi levest kapni szeretnél – a húst a víz el kell, hogy lepje. Főzd kb. 30-40 percig úgy, hogy a húsok puhára főjenek.
 2. Ha kész a hús, habozd le az alaplevet és szedd ki belőle a húsokat, majd tedd őket félre. Ezután tedd bele a lébe és kezdd el főzni benne a gombát, a hínárt és a bonitót – ezzel adod meg a leves japános jellegét, ami érezhető lesz az illatán is…
 3. Ahogy a hozzávalók kiengedték az ízüket, szűrd le a levest. Ha szereted a gombát, tedd félre a hús mellé – meg lehet majd enni a levessel. A hínár és a bonító viszont nem alkalmas fogyasztásra.
 4. Miután leszűrted a levest, tedd vissza egy kicsit a tűzre, hadd főjön tovább. Az utolsó lépés jön: az ízesítés, úgyhogy adj neki 1 tk. sót, 2 ek. szójaszószt és 21 ek. shoyu szószt. (Igen, huszonegyet – akkor kapja meg a megfelelő ízt ;) ) Ha minden jól ment, mélybarna színű, intenzív ízű, de nem túl sós levest kell kapnod.

A hús elkészítése

 1. A félretett húst és gombát vágd vékony szeletekre.
 2. Kezdj el egy serpenyőben 2 ek. cukrot, 1 merőkanál levest és 2 ek. shoyu szószt forralni. Ahogy elkezd forrni és látod, hogy a cukor és a szósz elegye karamellizálódni kezd, rakd bele a húsokat és a gombát és ebben a lében párold őket tovább, amíg a húsok szép barnás szint és finom ízt nem kapnak.
 3. Ha ez megvolt, még el lehet forralni a levet és egy kevés szójával vagy teriyakival karamelles réteget is lehet vonni a húsra.

Összeállítás

Főzd ki a soba tésztát, majd tegyél belőle egy jó nagy adagot a tányérba. Erre merj rá annyi levet, hogy pont ellepje a tésztát, majd ennek a tetejére tedd rá a húsokat, gombát és a főtt tojást. Ízlés szerint meg lehet szórni babcsírával vagy apró karikára vágott újhagymával. Ezzel készen is volnánk, jó étvágyat hozzá!

Várjuk a kommenteket, hogy kinek hogy sikerült  – ha esetleg kérdés lenne, azt is nyugodtan fel lehet tenni ;)

Szólj hozzá!

XHTML: A következő HTML tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>