Írtam neked egy cikket a cikkírásról, hogy legyen mit olvasnod, miközben írsz…

minden-kezdet-nehéz
Ez bizony így van

 

Az addig oké, hogy cikk írás, de hogyan? – Erről olvashatsz a továbbiakban.  Apró tippek, ötletek arról, hogyan írj blogodra, úgy, hogy az másoknak is jó legyen. :)

Azzal, hogy neki láttam ennek a cikknek a megírásának, bele is ütköztem az első legnehezebb részébe a dolognak, ami (szerintem) a kezdés.

Bevezetőnél célszerű valahogy rá vezetni az olvasót arra, hogy te miről is fogsz írni; felhívni a figyelmet a cikkedre, kíváncsivá tenni őt…

 

…kicsit olyan ez, mintha el akarnád adni a cikkedet. ;)

Ezek után viszont a te dolgod lesz kérdezősködni. Nem kell meg ijedni – saját magadtól.

 • Milyen kérdéseket tennél fel a témával kapcsolatban?

 • Mi az, ami érdekes lehet mások számára is?

Ha ezekből kiindulva tudsz ötletelni, szép kis vázlatot rakhatsz össze, tele hasznos információval. :)

Arra édemes figyelned, hogy egyszerre csak egy emberhez beszélsz, mint ahogyan most én hozzád. :) (Ez persze abban az esetben nem igaz, ha fel olvassák a cikkedet, de az legyen az ők bajuk ;)) Azonban ha körömszakadtáig ragaszkodsz ahhoz, hogy többes számban írj, az sem gond, a lényeg, hogy végig ugyan úgy szólítsd meg az embereket.

Meg persze az emberi agy (igen, Én űrlény vagyok :P) azt sem szereti, ha túl gyakran használod ugyan azokat a szavakat, de erről általános iskola alsó tagozatában tanulhattál. ;)

Jóformán, már csak valamilyen módon le vezetned kellene eme eszes szerzeményedet. :D Mi felénk ezt úgy szokás, hogy cselekvésre invitáljuk az olvasót. „Hagyj kommentet” , „nézd meg más hasonló témájú cikkünket” , ilyenekre gondolok, de biztosan te magad is ki tudod találni, hogy mi lenne neked célszerű. :) – Igen, ennek sok értelme van. Egyrészt ha valaki véleményezi amit írtál, abból te magad is rengeteget tanulhatsz, másrészt (de ezt csak úgy halkan, suttogva ;)) ezzel is növelheted a látogatottságot.

Egyéb kis ötletek:

Nem beszéltem címről. Ez egy olyan dolog, aminek a kitalálásában nem vagyok valami jó, szóval utoljára szoktam hagyni. Ekkor már a lehető legpontosabban szoktam tudni, hogy miről írok (mivel már megírtam :D), így nekem sokkal könnyebb.

Viszont arra ügyeljünk, hogy lehetőség szerint olyan címet adjunk, amikben olyan kifejezések vannak, amikre sokan kereshetnek rá (és persze kapcsolódik a témához :D).

Csak hogy példát is mondjak:

Itt jártunk mi: Akusztikusgitár Fesztivál a váci Művelődési Központban

Ebből az „itt jártunk mi” rész azért van, hogy tudni lehessen, hogy bizony mi is ott voltunk.  Akusztikusgitár Fesztivál? Bizony itt jártunk (és jó volt ^^). A Művelődési Központban voltunk.

Ezek az információk mind azért fontosak a címben, mert bizony sokan kereshetnek rá. Ma már ilyenek lehetnek a híresebb  játékok, zenék, együttesek nevei is, és még sokáig gyűjtögethetnénk még, hogy mik, de tudom, hogy neked is vannak ötleteid. ;)

És ha már ennyit fáradtál annak a cikknek a megírásával, akkor annyit kell mondanom, ne itt hagyd abba!  :D

Még van pár fontos dolog, amivel nem árt foglalkoznod, például:

…kell azt a szöveget szerkesztened:

 

 • Figyelj arra, hogy jól olvasható legyen.

  • Szeretjük a szöveg kiemeléseket, a sorok és bekezdések közötti üres területeket. (Ezek által átláthatóbb lesz a cikk. )

  • Fontos, hogy óvatosan bánj a színekkel, pl. Fekete – fehér helyett inkább használj tört fehér – sötét szürkét. (Olvashatóbb lesz, kevésbé erőlteti a szemet. Gondolj arra, természetben sem létezik annyira fekete fekete, mint a #000

 

 • Legyenek képek!

  • Ha jól használod őket, nem csak szebben fog kinézni a cikked, hanem az olvasónak is sokat segíthet, például megjegyezni dolgokat! Ezen kívül ezzel is felkeltheted a figyelmet. ;)

…és élesítés előtt:

 • Mutasd meg másoknak is amit írtál!

 • Aludj rá egyet, és olvasd át másnap is az irományt, ha teheted! :) (Ezzel a két módszerrel a legtöbb hibát kiküszöbölheted. :))

 • És a legfontosabb: Nézd át, hogy ne legyen benne helyesírási hiba. (Eléggé kellemetlen pillanatokat tud okozni, ha esetleg mégis marad, nem igaz? ;))

 

Ezzel Yasa befejezte az okoskodást. :P Nem vagyok egy szakképzett író (még gyakorlott sem), szóval, ha úgy gondolod, hogy valamiben nincs igazam, nyugodtan hagyj kommentet. ( Mint írtam feljebb) érdekel a véleményed. :)

A cím, Scor ötlete volt, ne rám nézzetek csúnyán. :D

 

Szólj hozzá!

XHTML: A következő HTML tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>