18 Android alkalmazás, ami egy animésnek jól jöhet

Hát nem édes? *__*
Hát nem édes? *__*

Neked is felcsillan a szemed, ha okostelefonokról van szó? Amióta megvan a Galaxy-m, eléggé belevetettem magam a témába, ráadásul a klub berkein belül is elég szépen terjed az Android platform (ugye Zaku? :D ) Itt van hát az ideje, hogy ajánljak egy pár alkalmazást rá. A most következő alkalmazások nagyrészét ingyenesen le lehet tölteni az Android Market-ről (amit nem, azt majd külön jelzem). Manga/képregényolvasók, videólejátszók, játékok, hasznos segédalkalmazások… Lássuk, mit is érdemes feltenni a telefonra szerintem!

Manga (és egyéb képregény) olvasásához

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de szerintem kisebbfajta bűn lenne, ha a mostanában kijövő telefonok szép, nagy képernyőit nem használnánk ki mangaolvasásra például. A most következő progik mindegyikével kellemesen, természetesen lehet ezt megtenni, például támogatják a pinch-to-zoom-ot. (Aki nem tudná, mit jelent ez: annyit, hogyha egyszerre két ujjadat egymástól széthúzod a képernyőn, akkor közelít, „összecsippentve” távolít. Gyorsan ránagyíthatsz vele az apró részletekre.)

 • Comic Reader. Ugyan ezzel mangát olvasni nem nagyon fogsz, de melyikünk tud ellenállni kb. korlátlan mennyiségű, eredeti nyelvű Garfieldnak, Kázmér és Hubának, Dilbertnek vagy Xkcd-nek? Ez csak a pár, számomra feltűnőbb széria volt, ennél lényegesen több anyaghoz férhetsz hozzá a programmal. Hozzájárulhat a jókedv-adagodhoz bőven.

  Olvasgassunk xkcd-t a Comic Reader-rel
  Olvasgassunk xkcd-t a Comic Reader-rel
 • Elég széles a választék? Valahol a D betű táján a Mango-ban...
  Elég széles a választék? Valahol a D betű táján a Mango-ban...

  Mango. A nagyágyút a végére hagytam. Még csak most fedeztem fel, de áll-leesős a cucc. Már ott szimpatikus volt, hogy a betöltés képernyőjeként egy D.Gray-man mangarészlet hozott be :D Ez a kis apróság annyit tud, hogy a MangaFox, Mangable, MangaShare, AnimeA, MangaStream és a SubManga oldalak teljes tartalmához hozzáférsz vele, kereséssel és letöltéssel együtt. Ha ez még nem lenne elég a nyálcsorgatáshoz, akkor még tud olyan apróságokat is, hogy helyes olvasási irány, előtöltés (miközben nézed az oldalt, már tölti a következőt, hogy ne kelljen várnod), könyvjelzők, előzmények… Azt hiszem, ennél sokkal jobbra már nem lehetne megcsinálni az online mangaolvasást Android-on.

 • ACV, becenevén Droid Comic Viewer. Ez a némileg minimalista, „csak-én-és-a-képregényeim” típusú alkalmazás arra jó, hogy remekül olvasgathatod vele a korábban már letöltött mangáidat (például). Android 1.5+-től működik és lehet vele JPG, PNG, BMP formátumú képeket és CBZ/ZIP és CBR/RAR típusú tömörített képregényeket nézegetni vele egyaránt. (Szóval azoknak, akik referenciaképről szeretnének rajzolni, szintén jó választás lehet!) Természetesen van manganézegető módja is, ahol felveszi a rendes olvasási irányt.

Ebből a három alkalmazásból egész biztosan találsz hasznosat, ha szeretsz mangát/képregényeket olvasni, csak legyen elég helyed a memóriakártyán :D Ugyanez a következő kategóriára még inkább igaz…

Animenézéshez

A videólejátszás, mint minden „okos eszközön”, itt sem egyszerű téma a rengeteg különböző videóformátum és a rengeteg eltérő lejátszó miatt. Mivel elég sok lejátszó magának a telefonnak a képességeit (is) kihasználja a videók lejátszásakor, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen telefonhoz milyen programot használsz. Nekem szerencsém van, ugyanis a telefonom képes mind az MKV formátum, mind a HD felbontású videók lejátszására is (azért 720p-nél durvább videókkal nem zaklattam szegényt). Mindenesetre próbáltam válogatni nektek három olyan progit, amiből legalább eggyel fogtok tudni valamit kezdeni ^^

 • MoboPlayer. Elsőre mindjárt egy roppant érdekes darab. Hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy rengeteg minőségi kínai program van Androidra, amik megpróbálnak angol felülettel is jól működni, betörve ezzel a nemzetközi piacra. (Tapasztaltabb Android júzerek: GO Launcher megvan?) Jól jellemzi a programot az, hogyha azt mondom róla, az a legnagyobb problémám vele, hogy egy kicsit töri az angolt? Amivel kitűnik a mezőnyből, az az, hogy képes a telefon által alapból nem, vagy nem jól támogatott formátumok lejátszására is. (FFmpeg-gel neki tud esni szoftveresen a dekódolásnak – kismillió videólejátszót hajt ugyanez a cucc, talán a kedvenc számítógépes videólejátszó programodat is…). Képes SRT, ASS, SAA feliratok megjelenítésére, akár még az MKV-be ágyazottakkal is! (Nem lesz gond a karakterkódolással sem, mondtam, hogy kínai a progi… :D Az általában használt európai/ázsiai karakterkódolások mindegyikét ismeri.)  Megbírkózik a több hang- vagy feliratsávos videókkal és a HTTP-n keresztül stream-elt videókkal is, ha az eddigi még nem győzött volna meg.
 • mVideoPlayer. Ha a telefonod alapból elég jól megbirkózik a különböző videókkal, akkor őt szeretni fogod. Ő csak azt tudja lejátszani, amit a telód alapból is támogat, de azt elég meggyőzően teszi. Támogat külső és beágyazott feliratokat egyaránt (ő is hasonlóan vagány karakterkódolások terén, mint a Mobo). Nagyon szépen nyilvántartja, hogy mi az, amit megnéztél már vele és mi az, amit még nem. (Sorozatjunkie-k „hol a fenébe is tartottam tegnap este?” kezdetű problémáját pillanatok alatt megoldja ezzel…) Emellet számos okos kis szolgáltatása van: lehet vele keresni az Imdb-n és az OpenSubtitle.org-ról még feliratot is hajlandó letölteni, ha épp néznél valamit, de nincs hozzá még feliratod. Azoknak, akiknek a MoboPlayer egy kicsit meredeknek tűnt, vagy nem működött annyira jól, szívből ajánlom.
 • XBMC Remote. Kakukktojás! Mondjátok rám, hogy elvetemült vagyok, de… ez kell. Remélem, hogy akadnak köztetek egy páran, akik ismerik az (amúgy kiváló és erősen ajánlott!) XBMC médialejátszót, amivel egycsapásra „média centert” varázsolhatunk a számítógépből. Azaz: tévét a gépre, popcorn (vagy ami tetszik) elő és mehet a mozizás, animézés ésatöbbi… Ehhez az élményhez sokszor hiányzik az embernek egy jó kis távirányító, amivel okosan lehetne vezérelni az XBMC-t akár az ágyból is; a hivatalos Android alkalmazásuk pontosan ezt az űrt hivatott betölteni. Lustábbaknak kötelező darab, de az üres Pocky-s dobozokat és egyéb nasi-hulladékokat nem fogja kivinni helyetted! (Továbbá a ramen-t is hiába kéred tőle.)

Hasznos segédletek

Jöjjenek a nem feltétlenül animés, de hasznos alkalmazások. Ezek közül lehet egy pár, amik a nem animés haverjaidnak is jól jöhetnek :)

 • Böngészés a zenék között a Jukefox-szal. Egész érdekes...
  Böngészés a zenék között a Jukefox-szal. Egész érdekes...
  Jukefox – Zenelejátszók közül rengeteg van, mindenki ízlése szerint válogasson (például a PowerAMP megér egy misét). Én most viszont egy kevésbé ismert, de annál okosabb lejátszót szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. A Jukefox azért vicces, mert online adatbázis alapján elemzi a zenekollekciódat és felismeri, hogy melyik album melyikhez „áll közel” és eszerint ki is rajzolja őket 3D-ben. Elég érdekes így válogatni a zenék között, nekem bejött! Kifejezetten sok zenével rendelkezőknek ajánlott.
 • MALO – Te is fenn vagy MyAnimeList-en? Ha igen, akkor neked nem kell bemutatnom az egyik legismertebb, „melyik-animével/mangával-hol-is-tartok-éppen?” jellegű weboldalt. Ha útközben sem szeretnél azon töprengeni, hogy vajon melyik fejezet volt az utolsó, amit elolvastál a Fehérítőből (xD), akkor érdemes feltenni ezt a kis appot. Gyenge pontja, hogy offline nem sokra mész vele, de legalább nem a böngészőn keresztül kell nézegetned a MyAnimeList-et…
 • Opera Mobile – Ha már böngészőknél tartunk, elég sokan húzzák a szájukat a beépített Chrome böngésző miatt. Néha jó, ha kéznél van egy másik, márpedig az Opera mobil változata elég jól helytáll ilyen téren. Igazából a kettőt nem is szívesen hasonlítanám össze, annyira jól kiegészítik egymást. Próbáld ki, valószínűleg nem okoz csalódást!
 • BpMenetrend - Mikor is indul a...?
  BpMenetrend - Mikor is indul a...?

  BpMenetrend – Kevés jó magyar alkalmazást ismerek, de ezt mindenféleképpen meg kell mutatnom. Akkor lehet érdekes, ha megfordulsz Pesten és használod a tömegközlekedést, például remekül jöhet, hogyha a legközelebbi pesti animeconra vagy más animés találkozóra szeretnél eljutni :) Ebben a progiban mindenféle BKV-járat naprakész információit elérheted, offline letölti a teljes járatadatbázist, kedvenc járatokat emelhetsz ki és így tovább. Mindezt egy nagyon elegáns, jól megtervezett felületen. Ötöst érdemel.

 • AdFree – Te szereted a reklámokat az alkalmazásokban, a böngészőben? Ugye hogy nem… Ha a telefonodon agybajt kapsz az itt-ott felbukkanó reklámoktól és eljutottál már odáig, hogy root-old a készüléket, akkor ezt már teheted is fel és a probléma megoldódik. (Aki nem hallott volna még a root-olásról – avagy a telefonon teljes jogú hozzáférés szerzéséről -, annak jegyezném meg, hogy ez általában elég egyszerű művelet és pont az ilyen jellegű dolgok miatt érdemes megjátszani.)
 • DroidStats - Úgy látom, lassan megint oda kell figyelnem, hogy mennyit beszélgetek... :3
  DroidStats - Úgy látom, lassan megint oda kell figyelnem, hogy mennyit beszélgetek... :3

  DroidStats – Sokan az okostelefonra váltással együtt fontolják meg az előfizetésre váltást, már ha korábban feltöltőkártyás csomagot használtak. Én is pontosan így voltam vele. Aztán ahogy elkezdtem használni a telefont, egyből felmerült, hogy kellene egy program, amivel mindig szem előtt van, hogy mennyit telefonálhatok/SMS-ezhetek/mobilnetezhetek még a telómmal anélkül, hogy ingem-gatyám rámenne a telefonszámlára… Erre a legjobb program, amit találtam, a DroidStats volt: nagyon szépen, pontosan nyilvántart mindent. Be lehet állítani, hogy az adott előfizetési csomagban milyen limitek, percdíjak stb. vannak és annak alapján mutatja, hogy mennyire kell félni a hónap végétől :D Van hozzá kellemes widget is, szóval perfekt. Erősen ajánlott.

 • Screen Filter – roppantmódon fontos segédalkalmazás, mindjárt rájössz te is, hogy miért :D Hogyha estefelé majd’ kisül a szemed a képernyőtől, akkor csak egy kattintás a Screen Filterre és leszabályozza a fényerőt némileg szociálisabb szintre. Én ilyen 18%-os fényerővel remekül elvagyok olyankor, amikor semmi más fényforrás nincs a telefonon kívül. Próbáld ki, be fog jönni! (Kis emlékeztető: a notification bar-ban az épp futó cuccok közé mászik be, ha ott kattintasz, lekapcsol. ;) )

Játékok

Egy kis szórakozás így a lista végére. Egész jó kis játékokat találhatsz Androidra, úgyhogy most megpróbálok pár érdekesebbet kiemelni, hátha neked is megtetszik belőle valamelyik :)

 • Snes9x – Ha régen imádtál Super Nintendózni és hiányzik egy kis nosztalgia, akkor ő a te embered. Ez egy SNES emulátor és elég jól tudja futtatni bármelyik ROM-ot, amit innen-onnan le tudsz tölteni hozzá (ajánlanám pl. a Vimm’s Lair SNES részlegét, ahol rengeteg régi játékot megtalálhatsz.)
 • Speedx 3D – Nem tudom előfordult-e veled, de ha esetleg láttál valakit okostelefonnal a kezében úgy, hogy balra-jobbra döntögeti azt, akkor akár találkozhattál is ezzel a játékkal :) Roppant egyszerű, minimalista és nehezen letehető játék a Speedx. A lényege annyi, hogy egy csőben/csövön repesztesz ezerrel és a telefon döntögetésével kell kerülgetni a szembejövő dobozokat, miközben mindenféle plusz cuccokat szedhetsz fel. Kellemes és nem túl egyszerű játék, remek időtöltés, ha várakozni kell valahol! (Csak ne nézzenek bolondnak miatta… :D )

  Speedx 3D - A kép nem mond el semmit a játék lényegéről, ami nem más, mint a sebesség...
  Speedx 3D - A kép nem mond el semmit a játék lényegéről, ami nem más, mint a sebesség...
 • aTilt 3D - Gyermekjáték, de ettől még nem lesz könnyebb a dolgod vele...
  aTilt 3D - Gyermekjáték, de ettől még nem lesz könnyebb a dolgod vele...

  aTilt 3D Labyrinth – Egy másképpen „retro” game… Játszottál anno olyan játékkal, amikor egy (általában fából készült) labirintusban kell egy fémgolyót terelgetni, vigyázva, hogy ne pottyanjon be a lyukakba? Pont erről szól az aTilt is, csak rengeteg pályával, időméréssel és online ranglistával :D Alap, hogy a telefon mozgását érzékeli, úgyhogy igencsak nosztalgikus élményben lehet részed, hogyha felrakod. Sok türelmet hozzá! :)

 • Angry Birds – Dühös madarak a pofátlan disznók ellen, a fizika segítségével. Lassan minden emberi platformon ott van már az Angry Birds. Jól kidolgozott, addiktív játék ügyes grafikával, zenével és hangokkal, valamint rengeteg pályával, ha bejön, nem fogsz unatkozni vele! Mobilplatformokon (így Androidon is) a touchscreen miatt külön élvezet.
 • PewPew – Minimalista, oldschool, lövöldözős-űrhajós(?) játék, mint a Geometry Wars. Ez a játék olyan, hogy vagy nagyon bejön majd, vagy egyáltalán nem, de adj neki egy esélyt. Ha képes vagy elviselni a vereséget, akkor hajrá – a PewPew ugyanis elég jó reflexeket kíván… Érdemes összemérni a tehetséged az online ranglistán levőkkel, van egy pár beteg, aki nem alapvető szinten tolja. (Meg is lehet nézni, hogy hogyan játszanak, próbáld ki.)

  PewPew - Mozogni, lőni, kikerülni... ismételni... a végén mindig ők nyernek :D
  PewPew - Mozogni, lőni, kikerülni... ismételni... a végén mindig ők nyernek :D

Ez lett volna az Android-os ajánlóm egyelőre. Ha van még valami, amit hiányolsz a listáról és szívesen megosztanád a többiekkel, írd le kommentben! :) A kérdésem hozzád pedig nem más, mint az, hogy…

Milyen alkalmazást látnál szívesen a telefonodon?

3 hozzászólás “18 Android alkalmazás, ami egy animésnek jól jöhet”

Szólj hozzá!

XHTML: A következő HTML tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>