Hogyan csináljunk animeklub szóróanyagokat?

Újra és újra visszatérő témánk ez, úgyhogy most leírok egy pár gondolatot. Ilyeneket lehet(ne) hallani ezzel kapcsolatban: „Miért nincs még kész a plakátunk?” „Én már adtam le tervet, de nem lett belőle semmi!” És így tovább és így tovább. Hogy ne kelljen odáig a pontig eljutni, hogy „Miért nem csinálsz jobbat, ha ennyire okos vagy?”, írtam meg ezt a bejegyzést.

Több szempont van, aminek egy megfelelő, vállalható szóróanyagnak meg kellene felelnie. Leszűkíteném a dolgokat plakát készítésére, mert azt hiszem, megegyezhetünk abban, hogy ez a legnépszerűbb lehetőségünk.  Olvass tovább, ha érdekel a dolog!

Hova szánjuk a plakátot?

Arra kellene nekünk a plakát, hogy a környéki középiskolákba elvihessük azokat (célcsoport: 14-18 évesek és esetleg arra tévedő fiatal felnőttek). Emellett még szóbakerül az összes, minket valamilyen formában támogató vállalkozás (képzeld el, hogy mondjunk a Széchenyi utcában valamelyik kirakatban is meg kellene tudnia jelenni a plakátunknak). Egészen biztos vagyok abban, hogy a Művelődési Központban is elhelyezhetünk majd párat, tehát az ottani plakátok színvonalát is kellene hoznia a miénknek.

Mi a célja a plakátnak?

Az, hogy felkeltse a figyelmet és bevésse a néző agyában azt, hogy van Váci Anime Klub. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, egyértelműen és hangsúlyosan kellenek a plakátra minket azonosító elemek (lásd logo). Tartalmaznia kell azokat az alapvető információkat, amik alapján megtalálhatnak minket. (Hol szoktunk meeteket tartani? Weboldal?) Fel kell keltse az érdeklődést azok számára, akik jártasak animés/mangás ügyekben – tehát kellene valamilyen ilyen képnek lennie rajta.

Milyen képnek kellene a plakátra kerülnie?

Alapvetően nem „illik” (szerzői jogokat sért) mások által készített rajzokat, ne adj’ Isten animéből screenshot-okat, kivágott mangarészeket stb. a plakáthoz engedély nélkül felhasználni. A fanartok ilyen szinten valamennyire jóhiszemű (és talán megtűrt) dolognak számítanak, de nem ebbe az irányba kellene indulni! Akkor szabad mások által készített rajzokat felhasználni, hogyha

  • az a licensz, amit a készítő használt, megengedi ezt (ilyenek lehetnek Creative Commons licenszű rajzok deviantART-on például) ÉS/VAGY
  • a szerzőtől előzetes írásbeli engedélyt kértünk és kaptunk.

Mivel a fentiek fényében eléggé macerás a plakátkészítés, ezért nekem az a javaslatom, hogy lehetőség szerint teljesen saját készítésű rajzokat kellene felhasználni a plakáthoz. (Igen, ebből a fanartok is kiesnek!) Nem arról beszélek, hogy ne egy ismertebb anime/manga stílusában rajzoljunk, hanem arról, hogy ugyan lehetőleg ne gyártsuk már le a sokadik Bleach/Naruto/…alapú animés szóróanyagot ;)
Frissítés: Mivel a) rajtam kívül a fenti szempontok kb. senkit sem érdekelnek ;)) b) rendkívül el vagyunk maradva mindenféle szóróanyagok készítésével, ezért fentieket maximum jótanácsként tudom javasolni. Valószínű, hogy nem sok klubot érdekelnek itthon a copyright viszonyok, de azért az elővigyázatosság kedvéért szeretném kérni, hogy hazai jogtulajdonossal nem rendelkező (tehát se Animax-on látott, se DVD, se manga formában megjelent) animékből/mangákból használjunk fel képanyagokat. Ezen felül szeretném, hogyha minden esetben, ahol minimális utánajárással engedélyt kaphatunk jogtiszta anyagok felhasználására, meg is tennénk a szükséges intézkedéseket. Ha valakinek ezzel kapcsolatban kérdései merülnek fel, bármikor szívesen állok rendelkezésére.

Ha karaktereket szeretnél rajzolni a plakáthoz, vészesen sok mindenre oda kellene figyelni. Először is, nem csak lányokat és nem csak fiúkat szeretnénk a klubba hívni, hanem vegyesen. Ezt a plakátnak is tükröznie kellene, például úgy, hogy legyen egy olyan karakter rajta, ami inkább a lányoknak, egy pedig, ami inkább a fiúknak jönne be. Az csak „tovább rontja a helyzetet”, hogy a kettőnek jól ki kéne egészítenie egymást meg stílusilag valami egységes képet kellene nyújtania…

Eszközök plakát készítéséhez

Mivel nem kell (hála az égnek) egy embernek megcsinálnia a plakátot az elejétől a végéig, gyakorlatilag mindegy, hogy hogyan állsz neki. Egy jó ceruzavázlat eleve sokat segíthet (beszkenneljük, csinálunk belőle lineartot ízlés szerint SAI-al vagy Photoshop-pal és már tudjuk is használni). Ha tabletet használsz valamilyen progival, akkor érdemes vektoros formában tartani a vonalrajzot, mert egy 800×600 pixeles kép nem fog jól mutatni egy A/3-as plakáton… sőt, kifejezetten rosszul fog. Sőt. ;)

Az előzőekben írottak elsősorban plakát készítésére vonatkoztak, de hasonló irányelvek vonatkoznak majd más esetekre is.  Lehet vitatkozni velük, hogy ezt meg azt miért így kéne, ha valami kérdés van, kommentben tedd fel és igyekszem rá legjobb tudásom szerint válaszolni. ^^

21 hozzászólás “Hogyan csináljunk animeklub szóróanyagokat?”

 1. Tudom nekem már semmi közöm hozzá, de a külső szemlélő szempontjával szívesen segítek.
  Ezek egyáltalán nem gáz kritériumok.
  Lehet el kellene kezdeni összedolgozni, hogy komolyan a csapat csinálja meg.
  Akkor nem lenne kifogás a színre, sem az anorexiásan vézna gülüszemű karakterekre.
  elvégre ez már komolyan a csapatról szólna, nem az egyéni sikerhajhászásról -.-

 2. Én is egyetértek Hanabival, hát igen nem biztos, hogy a sima cuki az a srácoknak bejönne…XD
  Ha már így összedolgozós akkor, aki benne lenne a plakátkészítésben meeten is meg fórumon is körbelehetne kérdezni, és akkor tényleg mostmár rendesen leülni érdekeltekkel és megbeszélni ötleteket vázlatokat vagy hasonlókat várva XD

 3. Itt azért azt hadd emeljem már ki, hogy azért csináltuk a Kreatív Kört, hogy az ilyeneket a KK tagok csinálják meg… szóval aki a plakáton akar dolgozni, az jelezze Anikónál, hogy be akar lépni a Kreatív Körbe. Ingyen van, nem fájdalmas a dolog!
  Ez számos hasznos következménnyel járhat, például azzal, hogy extra KK-s meeteket tudnánk szervezni, ahol csak a plakátkészítésben érdekelt személyek lennének ott és dolgozhatnának együtt, jól.

 4. Hozzátenném, ez ugye még az én időmben alakult ki. Én felém nem volt jelezve, hogy bárki bárhova „beléphet”
  Ezt most spec saját védelmemre hoztam fel, mert ha tudom biztos beléptem volna és nem tojóztam volna.
  Bár velem eleve nem lett beszélve ezekről a dolgokról, csak felszínesen.
  Nem vettem zokon, máshol is megkaptam a képembe anno, hogy ha lelépni készülök ne ugassak bele a „maradók” dolgába.
  Szóval ezzel a nézőponttal kezeltem a dolgokat.
  Amúgy meg hopp hopp tessék összeülni. Nem értem közös érdeklődésű emberek mit vicsorognak ezen, ahelyett, hogy mindenki hozzátenne egy kicsit a magáéból.

 5. Hanabi: tekintve azt, hogy gyakorlatilag 1-2 hete lett komolyabban beüzemelve a Kreatív Kör, anno még nem volt hova belépned. De ettől függetlenül ez is le volt írva abban a papírosban, amit mutattam neked (is) és ami alapján Angyalt tisztségviselőnek neveztem ki. Ezek után nem értem, hogy mi ez a roppant nagy meglepődöttség.

 6. Ehh, miez a sok vita?… nem kéne besértődni vagy mi, ahogy Scor is mondta akik érdekeltek a plakátkészítésben vagy egyéb kreatív dologban azok Yasanál jelentkezzenek, lehet, hogy eddig nem volt ilyen, de mostmár van… És bocsánat, ha durván fogalmaztam vagy bármi ^^”

Szólj hozzá!

XHTML: A következő HTML tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>