Hogyan töltsünk le animéket FTP-n?

FájlcsereTe is úgy találtál erre az oldalra, hogy letöltések után keresgéltél? Szeretnéd megtudni, hogyan kell FTP-ről letölteni? Nem vagy egyedül a problémáddal – ezt, az anno még Nezu által írt FTP-útmutatót pontosan ezért újítottam fel, ugyanis meglepően sokan találtok az oldalunkra úgy, hogy ezt keresitek!

Szóval, honnan is töltsünk le animéket? Itt van például a Usteam, aminek az FTP-jéről annyit illik tudni, hogy a magyar animések számára egy eléggé központi helynek számít. Regisztráció után (amit nem írok le, hol és hogyan…) lehet elérni, a szokásos 21-es port helyett a 31337-esen. Ha ez a leírás nem a kezdő FTP-seknek készült volna, itt abba is lehetne hagyni ezt a cikket. De mivel szeretnénk, hogy mindenki értse, miről van szó, nézzük meg, hogy egyáltalán mi is az az FTP és hogyan lehet használni?

Az FTP (lásd a Wikipédia cikket) egy olyan valami (nem akartam a protokoll szót használni, de most már mindegy), amivel fájlokat tölthetünk le/fel. (Ha ezt olvasod, akkor neked valószínűleg a letöltés lesz a fontosabb…) Annyit kell róla tudni, hogy az erre használatos módszerek között viszonylag öregnek/elavultnak számít (lásd: jelszóküldést nem titkosítja, sok kis fájlt nagyon gyengén visz át), de a mi céljainkra elég jól megfelel. Windows operációs rendszer(ek) alatt semmilyen eszköz nem áll alapból a rendelkezésünkre ahhoz, hogy FTP-zni tudjunk, így be kell szereznünk egy programot erre a célra.

Rengeteg program van, amivel lehet FTP-zni: általában a Commander-klónokba lelkesen beépítenek ilyet (így találsz a Total Commander-ben és a Linux-os Midnight Commander-ben is), de sokszor jobban jársz, hogyha egy külön FTP programot használsz. A lehetőségeink közül kiemelkedik a FileZilla, ami kifejezetten FTP-hez való és a WinSCP, ami az FTP továbbfejlesztett változatának számító Secure (biztonságos) FTP-hez készült, de a régi FTP-t is jól kezeli. Ha találunk jó nyílt forrású szoftvert, akkor érdemes előnyben részesíteni a többi lehetőségünkhöz képest – a FileZilla meg a WinSCP is az. Mi e kettő közül a FileZilla-val fogunk foglalkozni.

A FileZilla-t a http://filezilla-project.org/ weboldalról lehet letölteni; kattints a Download FileZilla Client gombra, majd válaszd ki a megfelelő rendszerhez való letöltést. (Ha Windows-t használsz, ajánlom a win32-setup.exe-re végződőt – ez jó XP-re, Vista-ra és Win7-re és nem kicsomagolós, hanem telepítős változat.) Ha lejött, akkor telepítsd fel a szokásos módon. Indítás után a következő képernyő fogad:

FileZilla képernyő
A FileZilla indítás után. Barátságos, nem?

Mit is látunk ezen? Felülről lefelé haladva:

  • Menüsor, alatta ikonsor – sok csinos gomb kevés haszonnal.
  • Csatlakozási panel – ez az egyik fontos része a kezelőfelületnek, itt adhatod meg, hogy végülis melyik szerverhez szeretnél csatlakozni ;)
  • FTP-napló, amivel nem nagyon kell foglalkozni, ha nincs baj; sok szép szöveget ír ki :D
  • Bal oldalon a számítógéped, jobb oldalon az FTP-szerver könyvtárfája.
  • Legalul az átviteli ablakok, ahol nyomon követheted a letöltést/feltöltést.

Magának a kliensnek a használata nem igényel sok fejtörést. Adjuk meg a csatlakozási panelon a szerver adatait: a címét, a felhasználónevünket/jelszavunkat és a szükséges portot. A port miatt nem kell aggódni, hogyha nem adsz meg semmit, akkor az alapértelmezettet próbálja, ami a legtöbbször megfelel – vigyázz, Usteam-nek viszont nem az kell, hanem a 31337, ahogy azt már említettem fenn. Kénytelen vagy beírni ezt is :D Ha ezzel megvagy, kattints a Csatlakozásra és némi szöszölés után már benn is vagy ;)

Tallózgass a szerver-oldali panelon, keresd meg, amit le akarsz tölteni. Ha megvan, legegyszerűbben dupla kattintással elindul a letöltés (figyeld, hogy a saját gépeden hova teszed a fájlt – oda kerül, ahol a bal oldali böngészőben állsz, szóval érdemes a megfelelő mappába navigálni). Lehet használni a jobbgombos menüt is, ha olyan kedved van:

Letöltés a FileZilla-val. Elég sok, hasznos funkciót elérhetsz a jobbgombos menüből.
Letöltés a FileZilla-val. Elég sok, hasznos funkciót elérhetsz a jobbgombos menüből.

Innen már nem okozhat nagy problémát a program felderítése. Végezetül még annyit hadd áruljak el, hogy a Szerkesztés > Beállítás-sal feljövő ablakban az Átvitel fülön be lehet állítani fontos apróságokat. Vannak olyan szerverek, amik nem szeretik, hogyha több szálon töltesz – ezt beállíthatod az Egyidejű kapcsolatok maximális számánál. Emellett le is korlátozhatod a letöltést, hogyha nem akarod zavarni a többieket ugyanazon a netkapcsolaton vagy nem kéne nagyon megtépned a szervert. :) Jó töltögetést!

Ez egy technikai leírás, senkit nem célunk az illegális fájlcserére buzdítani, viszont a jogtiszta anyagok cseréjére is szolgáló technikai lehetőségeket be szeretnénk mutatni. Amennyiben lehetőséged van rá, tartsd tiszteletben a jogi szabályozásokat, ismerkedj meg velük – ha áthágod őket, viseld a következményeket! :D [Zárójelben jegyezném meg, hogy jogilag nincs, de a valós életben vannak fokozatok az ilyen „vétkekben”: lehetőség szerint a Magyarországon lelicenszelt, így „erősebben” jogvédett anyagokhoz ne ilyen módszerekkel próbálj meg hozzájutni.]

További segítségre van szükséged? Esetleg kíváncsi lennél további, hasonló útmutatókra? Írd meg egy hozzászólásban!

Szólj hozzá!

XHTML: A következő HTML tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>