Ragnarok Online

[Scor: Ideje elkezdeni összeszedni a régebbi weboldalról az anyagokat. Kezdeném ezzel az írással, amit még Hanabi szedett össze.]

Ragnarok Online logo
Ragnarok Online logo

(forrás: Wikipédia, yuukiai.wordpress.com, Balla Rajmund ismertetője)

Ragnarok Online röviden RO, egy sokszereplős online szerepjáték (MMORPG), amit a koreai GRAVITY Co., Ltd. fejlesztett ki és a Lee Myung-Jin által írt Ragnarok című koreai képregénysorozaton alapul. Először Dél-Koreában jelent meg 2002. augusztus 31-én Microsoft Windows rendszerre, de azóta a világ számos más helyén is kiadták. A játék története az ógermán mitológián alapszik, de a stílusára hatással volt a kereszténység és számos ázsiai kultúra is. A folyamatos fejlesztések során számos új kultúra jellemeivel bővült a világa. A játék alapján készült a Ragnarok the Animation című animációs sorozat és a játék folytatása, Ragnarok Online 2: The Gate of the World címmel jelenleg fejlesztés alatt áll.

A játék tömör lényege

A játék világa a viking mitológia keleties értelmezése alapján jött létre. Ergo szinte csak a nevében hasonlít. Egy darab viking harcos sincs, de van például Odin szobor, vagy Mjölnir hegy. Körülbelül itt véget is ér a viking mondakörhöz való tartozás.
Rune.Midgard világán zöldellő rétek vannak, barátságos, fehérre meszelt falú házakkal teli városokkal. Élettel teli erdők, fagyos puszták, forró sivatagok, bambusz- és fenyőerdők, kanyonok és fennsíkok várnak felfedezésre.
A világon a városokat kivéve mindenhol szörnyek vannak, akik megkeseríthetik az arra járó vándor életét. Ezek nagy része csak akkor támad, ha bántják. Az agresszívebb fajta viszont azonnal támad, tehát jó, ha az ember alaposan felkészül az utazásra, visz sok gyógyitalt és jó nyúlcipőt.
Maga a világ hatalmas, rengeteg felfedezhető zug van benne. És nem csak egyféle kultúra lakja. Vannak keleties, például japán és kínai hangulatú városok. Esetleg sivatagi porfészkek vagy hatalmas erődvárosok, kísértettanyák és nyaralótelep kaszinóval – huhh, felsorolni is sok. Emellett rengeteg a bolt, vásárosbódé, fogadó és kocsma, vár és templom, varázslótorony. Minden városnak van valami nevezetessége az építészetén kívül is. Például a világ legjobb varázslói Geffen büszke városából származnak, míg a legeredményesebb tolvajok Morocc sivatagi homokkal borított utcáin nőnek fel. A pronterai Apátság képzi a legjobb gyógyítókat és lelkipásztorokat, de a vidék biztonságáért az izuldei harcosok felelnek. Természetesen a pronterai lovagok is jelentős szerepet vállalnak ebben.

Kasztok/Karakterek és fejlődés

A Ragnarok Online különös, egyedi kasztrendszerrel rendelkezik. Mikor karaktert kreálunk, még nincs kasztja, illetve Novice, azaz tanuló ranggal rendelkezik. Csupán később, egy bizonyos szinten választhat magának foglalkozást. Ezek az első kasztok még továbbfejlődhetnek két-két különböző stílusú karakterré. (Ez alól néhány különleges, később tervezett foglalkozás kivételt képez.) Ha elérjük a 99-es szintet, akkor újjászülethetünk. (Az imént említett kivételekkel.) Az újjászületés során megint első szintűek leszünk, ésNovice-ok. Ha ezt az utat végigjárjuk még egyszer, akkor a második kaszt helyett egy erősebb változatát kapjuk meg. Pl: Novice után Magician (mágus) jön, aztán választhatunk két karakterosztály közül: Sage(bölcs) és Wizard (Varázsló). Újjáéledés után Wizard helyett High Wizard, Sage helyett Professor lesz a karakterünkből. Ezek az úgynevezett Advanced kasztok több, erősebb képességekkel rendelkeznek, mint elődeik és máshogy is néznek ki, viszont megnehezíti a dolgunkat a fejlődésben az Advanced rang, ugyanis itt már háromszor annyi Experience Point (XP), azaz tapasztalat pont kell a szintlépéshez. A tapasztalati pontokat főként szörnyek megölése után kapjuk, de akad néhány tucat küldetés (quest) is, amik elég jól megjutalmazzák a játékosok szorgalmas munkáját.


Kasztok és játékinfók

A következő kasztokkal találkozhatunk a játékban:

Karakterkészítés

  • Novice: minden új játékos ezzel kezd, kivétel nélkül. A karakter létrehozása névadással és a képesség pontjainak elosztásával kezdődik. A játékba base level 1 / job level 1 szintű karakterrel lép be. Szerencsés előre tájékozódni a soron következő karakterekről, ugyanis a képességek pontjait előre el kell osztani, s például nem szerencsés egy mágus jellegű karakternek az STR (erő) képességre pontot fecsérelnie. Novice-ként végrehajthatja a kezdeti küldetést, az edzést, amiben néhány hasznos infót megkap a játékról vagy gyakorlottabb playerként direkt teleportot kérhet a játékba, és ott fejleszti képességeit, amíg el nem éri a job 10-es szintet. Ezen a ponton ágazik többfelé a történet, ugyanis innentől megy a kiszemelt kasztváltóhelyre, ahol a következő lehetőségek közül választhat:
  • Mage: mágus, fő támadásai az őselemeken alapulnak. Második kasztbéli alakja vagy a varázsló(wizard), vagy a bölcs (sage). A Novice-k egy rövid teszt keretében Geffen városában válhatnak mágussá.
  • Merchant: a játék kereskedői. Továbbfejlődhetnek alkimistává (alchemist) vagy kováccsá(blacksmith). Kasztváltáskor Albertából indulva, egy küldemény kiszállításával bizonyítják rátermettségüket a kereskedő életmódra.
  • Swordsman: kardforgatók. Közelharcos karakterek, sokféle fegyvernem forgatásához értenek. Később keresztes lovag (crusader) vagy lovag (knight) lesz belőlük. Elszántságukat néhány állóképesség teszttel Izlude-ban tehetik próbára, s eredményesen teljesítve máris Swordsman válik belőlük.
  • Thief: tolvaj. Természetesen nem játékostársait, hanem a szörnyeket lopkodhatják meg. Későbbi alakjaik a bérgyilkosok (assassin) illetve a zsiványok (rogue). Nevükhöz híven adott mennyiségű cucc összegyüjtésével lopják be magukat a Morroc-i tolvajok tisztességtelen köreibe.
  • Archer: az íjász kaszt. Vadász (hunter) lehet belőle, illetve nemtől függően a férfi karakter bárd (bard), a női pedig táncosnő (dancer). Payon dicső erdeiben egy kevés fa gyűjtéssel már el is végezték a tesztet. Előrelátó Archernek készülők a játék elején a tréning pályát választják, ott ugyanis szembekerülnek azzal a szörnnyel, amiből a fát nyerik. Így egyszerre erősödnek és már gyűjtik is a teszthez való kellékeket.
  • Acolyte: ministráns, azaz oltári szolga. Az acolyte-ok Pronterai templomban születnek, s a későbbiekben gyógyítanak és istenük jótékony erejével megáldják társaikat. Hitükben megerősödve pappá (priest) avagy harcos szerzetessé (monk) válhatnak.

Ugyanezt a cikket közzéteszem a fórum játék részlegében, s írom hozzá a további ismertetőket, és a kezdők útmutatót. Akinek felkeltette az érdeklődését a játék, kísérje figyelemmel a leírásokat!

Szólj hozzá!

XHTML: A következő HTML tag-eket használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>